petak, 30. svibnja 2014.

DRŽE LI SE DROGERIJE I PARFUMERIJE ROKA TRAJANJA KOZMETIKE?

Pozdrav drage moje,

danas sam spazila jedan kozmetički proizvod u svojoj ladici koji je u njoj proveo puno vremena i nije korišten pa sam odlučila napisati zašto je tome tako prije nego ga, nažalost, bacim.

Radi se o Ulola Family prirodnoj univerzalnoj kremi za njegu lica i tijela koju sam dugo škicala i kupila kada je bio popust na prirodnu kozmetiku u DM-u.


Zapravo sam ju pokupila na brzinu na zadnji dan sniženja, bila sam u velikoj gužvi i nisam ništa previše provjeravala. Prije sam ju zapikirala i to je bilo to. Spremila sam ju na sigurno dok ne potrošim drugi losion za tijelo koji mi je bio već pri kraju, a moja nova kremica je odmorila neka dva tjedna na sigurnom.

A onda, kada sam ju mislila ubaciti u svoju rutinu, neugodno iznenađenje:


Primjećujete što nije u redu? 

(Zanemarite ovu naljepnicu, ona je išla preko poklopca da budemo sigurni da nitko nije otvarao proizvod a ja sam ju priljepila dolje kad sam otvorila posudicu.) 

Proizvedeno 4.4.2012. A ja kremu kupila krajem 11. mjeseca 2013. Godinu i 8 mjeseci nakon datuma proizvodnje krema bez jakih konzervansa još uvijek stoji na polici drogerije? 

Da, i prije sam znala viđati da stave sniženu cijenu na npr. Weledine losione za tijelo koji su tjedan dana pred istek roka samo da se prodaju, a ne razmišljaju da bi potencijalnom kupcu mogli takvim ponašanjem uzrokovati dosta muke. Tako nešto nikada ne bih kupila, a sada mi se desio trenutak nepažnje. 

Pošto nigdje ne piše do kada je rok trajanja nego samo datum proizvodnje, kontaktirala sam Ulolu putem Facebooka odakle mi je jako brzo stigao odgovor da ju mogu koristiti ako nema neki čudan miris. Uh, zeznuto rekoh sama sebi jer nisam nikada prije pomirisala tu kremu i ne znam kakav bi miris trebala imati a i kod prirodne kozmetike sam tolerantna na mirise i znam da svaka ne mora mirisati "lijepo i namirisano" jer ne sadrže dodane parfeme. 
I tako sam ju ipak probala, namazala sam ruke malom količinom i sve je prošlo ok.
Kako nisam imala nikakvu reakciju na tako malu količinu kreme ja sam zaključila kako je s njom sve u redu i iduću večer ju dobro namazala po cijelom tijelu i otišla spavati. Kada ujutro... primjetim par crvenih flekica po tijelu koje svrbe. Popodne, nakon cijelog dana obveza skužim da ujutro nisam vidjela sve što mi je ova kremica pripremila - crvene flekice po rukama, trupu, nogama koje svrbe, užas!
Što reći nego da sam se idući tjedan i pol dana tuširala isključivo Balea pjenicom iz Med linije koju inače koristim za umivanje i jedva čekala da se ova katastrofa povuče. Bijesna sam ju tutnula u najmračniji dio ormara, umjesto da ju odmah zafitiljim u smeće.

Također sam čula za slučajeve gdje se skuplja kozmetika drži u parfumerijama po nekoliko godina nakon isteka roka jer se slabo prodaje pa tako ako i kupite neku jako skupu kremicu, moguće da joj je debelo već prošao rok.

Kako provjeriti kozmetiku koja vam je sumnjiva?

Ah taj svemogući internet! Za stranici checkcosmetic.net možete za određene brendove provjeriti kada je što proizvedeno i koliko još može potrajati.

Za primjer sam "provjerila" svoj La Roche-Posay Effaclar Duo +, iako znam da nije mogao biti predavno proizveden jer je to nova linija proizvoda, ali čisto da vidite kako funkcionira. Pod "code" ide LOT broj otisnut najčešće na kutijici ili na samoj ambalaži.


Proizveden je u 11. mjesecu 2013. godine, a neotvoren je valjan 36 mjeseci nakon datuma proizvodnje. Dolje imate zaključak da je valjan još 30 mjeseci, ali pošto sam ja svoj otvorila i koristim ga naravno da se tu prebacujem na valjanost koja piše na znaku otvorene posudice na samom proizvodu.

Dakle, imajte na umu da taj rok vrijedi za neotvorene proizvode, kada nešto otvorite potražite znak otvorene posudice na ambalaži, a broj koji je pokraj nje ili unutar nje vam pokazuje koliko mjeseci nakon otvaranja proizvod valjan za korištenje.

Na istoj stranici sam pronašla zanimljiv grafički prikaz koji objašnjava princip:

IZVOR

Pouka ove moje pričice?

Žene moje, uvijek provjeravajte datume trajanja sve kozmetike koju kupujete, bez obzira jeste li u žurbi jer uz to što ćete baciti svoj novac na neispravan proizvod možete zaraditi osip kao i ja ili možda još nešto gore.
Opreza nikad dosta, pogotovo kada je u pitanju nešto što stavljamo na kožu, a tko će najbolje paziti na nas ako nećemo mi same.

Jeste li i vi imale slično iskustvo kao i ja?
Pišite mi u komentarima! :) 

Voli vas,

vaša Lily

Broj komentara: 14:

  1. Nisam imala iskustva s kremicama, ali jesam s parfemima! Pogotovo kad su bile veće akcije. Čak mi je i pričala jedna cura kako su mijenjali te neke oznake nakon što bi prošao rok. Opreza nikada dosta, pogotovo kad je riječ o skupljoj kozmetici za koju si i sama rekla da stoji:| Nadam se da ti se reakcija skroz povukla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čula sam i ja te priče oko mijenjanja oznaka, ali ovaj broj preko kojeg se provjerava na checkcosmetics uvijek bude otisnut na ambalaži, ne naljepljen, ali opet znam da rijetke cure znaju nešto o tome. Žalosno je zapravo koliko svi sve pokušavaju prevariti na svakom koraku. Je, povuklo se, ali vjerojatno sam mogla i gore proći.

      Izbriši
  2. Odlična tema! Ne mislim da se ne drže! Dajte molim vas, pa neke stvari nikada ni ne budu na sniženju. Stoje na policama dok se ne prodaju. DM još nekada i ima sniženja, ostale trgovine nikako. Dobijem mali slom živaca kad na polici vidim lakove za nokte koji su se već odvojili u dvije faze, a još uvijek stoje na policama i koštaju bijesne novce...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaoj sjetila si me lakova, vjeruj mi da često nailazim na takve lakove u lokalnim drogerijama i iako bih možda i kupila neki lak jer mi je boja lijepa, ovo me skroz odbije, užas! Nikako nije fer prema potencijalnim kupcima, a i sami sebi rade antireklamu.

      Izbriši
  3. Nisam imala takvo ružno iskustvo kao ti, iako i sama ne provjeravam rokove trajanja na proizvodima kada ih kupujom, što definitivno trebam promijeniti :D Odličan post draga :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam se jednom opekla i ubuduće ću još više paziti definitivno.
      Hvala ti puno! :)

      Izbriši
  4. Korisno i super napisano! Ja uvijek i svemu gledam rok trajanja, a recimo, par puta mi se dogodilo da sam kupila prirodne kreme i ulja kojima nije istekao rok, ali su bili pokvareni. Macadamia ulje mi je bilo užegnuto, Nikel okoloočna usmrđena... Bilo je tih detalja... Svakako, treba pazit.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš treba biti pažljiv, ponekad se zbog krivog skladištenja pokvari i ono što je u roku trajanja, pogotovo prirodne mazalice. Hvala ti na komentaru i pohvalama! :)

      Izbriši
  5. Zanimljiv članak. Moja teta ima jako puno proizvoda čiji su expire datumi već prošli, ali ove godine pa sam zato ukrao većinu takvih proizvoda da ih potrošim što je prije da ne moram trošiti novce. :D I zasada nemam nikakvih nuspojava, hvala Bogu. :) Svakako i ja gledam na rok trajanja te sam dosta osjetljiv što se tiče toga. Malo zažmirim ako je expire datum bliži jer vjerujem da neće biti ništa ako se i dalje malo koristi. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Magistra u ljekarni mi je jednom objašnjavala kako ljekarničke kreme imaju neko "produženo jamstvo" koje vrijedi još pola pravog roka trajanja u kojem bi proizvod trebao biti ispravan u većini slučajeva iako proizvođači ne žele stavljati taj rok nego ovaj kraći, sigurniji. Koliko je to istina nisam sigurna, ali i ja znam nastaviti trošiti proizvod ako je nepromijenjen mirisom i teksturom iako je rok koji stoji na znaku otvorene posudice neki bliži datum, većinom iz istih razloga kao i ti, da ih ipak potrošim da ne moram ponovno kupovati ako su neki skuplji proizvodi u pitanju. :D
      Ovo mi je prvo ovakvo iskustvo, nažalost.
      Hvala ti na komentaru! :)

      Izbriši
  6. Kupola sam nedavno ulje za masazu, kad ono neki cudni miris pa se sjetim pogledat rok ono kos mjesec dana al skoz uzeglo :s otad malo bolje gledam rokove na kozmetici, Sto se tice isteklih rokova bome sam ih se nagledala na kozmetici a posebno na pastama,gelovima za turiranje i praskovi za ves al naravno to niko nepazi pa cjene i dalje ostaju iste a pogotovo u manjim ducanima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je istina za manje, lokalne dućane, zato higijenske potrepštine ne kupujem u njima većinom. Slično je i sa nekim manjim ljekarnama, nažalost. Stvarno strašno na čemu kupce sve prave budalama. Hvala ti na komentaru, pozdrav! :)

      Izbriši
  7. Nedavo sam u Dm zapikirala Lavare piling na sniženju, pogledala datum a kad ono proizveden pred više od godinu dana , a tek miris po užeglom ulju užas. Dajte to na sniženje dok još vrijedi a ne ovak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je baš zeznuto, prodaju ti proizvod koji zapravo ni ne možeš koristiti. Toliko o odnosu prema kupcima!

      Izbriši